سرماخوردگی یکی از بیماریهای رایج در پرندگان است که میتواند با علائم مختلفی در گونههای مختلف خود را نشان دهد؛ بیتوجهی به علائم و عدم درمان به موقع میتواند مشکلات جدیتری برای سلامتی پرنده ایجاد کند و در صورت درمان نشدن قطعاً پرنده تلف خواهد شد این بیماری را کاملاً جدی بگیرید؛ در مقاله سرماخوردگی پرندگان به بررسی علتهای سرماخوردگی پرندگان، علائم خاص سرماخوردگی طوطیها و راههای تشخیص سرماخوردگی در پرنده و درمان سرماخوردگی عروس هلندی میپردازیم.
علت های سرماخوردگی پرندگان
سرماخوردگی پرندگان معمولاً ناشی از تغییرات ناگهانی دما خصوصاً افت شدید دما، استرس یا عوامل محیطی دیگر است؛ سیستم ایمنی پرندگان بسیار حساس است و تحت شرایط نامناسب زیستی ممکن است کارایی خود را از دست بدهد؛ برخی از عوامل مؤثر در ایجاد سرماخوردگی پرنده عبارتند از:
- تغییرات دما در پرنده: تغییرات ناگهانی و شدید دما کم شدن دما را جدی بگیرید خصوصاً در فصلهای سرد پرنده را در معرض هوای سرد به هیچ وجه قرار ندهید؛ افت دما میتواند سیستم ایمنی پرنده را تضعیف کرده و زمینهساز بروز بیماری شود.
- استرس پرندگان: تغییرات محیطی، جابهجایی و یا حتی ورود یک پرنده جدید به خانه میتواند استرسزا باشد و مقاومت بدن پرنده را کاهش دهد.
- عدم بهداشت مناسب: محیطی که بهداشت کافی نداشته باشد میتواند منجر به رشد و تکثیر باکتریها و ویروسها شود، و خطر ابتلا به بیماری را افزایش دهد؛ نظافت را به طور کامل و مرتب جدی بگیرید.
- تغذیه نامناسب پرنده: تغذیه ضعیف و کمبود ویتامینهای ضروری باعث ضعف سیستم ایمنی پرندگان میشود؛ نگهداری پرنده به معنای فقط استفاده از ارزن و کتان نیست پرندگان در اسارت به تمامی املاح و ویتامین ها نیاز دارند و درصورتی که نتوانید یک جیره غذایی متنوع و کامل فراهم کنید به مرور دچار ضعف و آماده برای بیماری میشود.
علائم سرماخوردگی طوطی ها
طوطیها به عنوان یکی از محبوبترین پرندگان خانگی، بهطور خاص در معرض سرماخوردگی قرار دارند؛ برخی از علائم شایع سرماخوردگی در طوطیها عبارتند از:
- بی اشتها شدن طوطی: طوطی سرماخورده ممکن است از خوردن غذا خودداری کند.
- تغییرات صدای طوطی: تغییر در صدای معمولی طوطی، مثل خشدار شدن صدا، نشانهای دیگر است.
- ترشح از بینی و چشمها طوطی: وجود ترشحات آبکی یا غلیظ از چشمها و بینی نشانهای از عفونت تنفسی است.
- عطسه کردن طوطی: این علائم ممکن است ناشی از تحریک مجاری تنفسی باشند. (عطسه بعد از آبتنی کاملاٌ طبیعی میباشد)
- بیحالی و کاهش فعالیت طوطی: طوطی سرماخورده اغلب خسته به نظر میرسد و تمایلی به بازی یا واکنش نشان دادن ندارد. معمولا انزوا طلب شده در یک گوشه مینشیند پف میکند و سر خود را مدام در بالهای خود نگه میدارد.
بهترین راه حل تشخیص بیماری در پرندگان
بهترین راه حل تشخیص و درمان بیماری در پرندگان زینتی، بررسی فضلههای پرنده است؛ بسیاری از بیماریها از راه کنترل فضله قابل دیدن و درمان میشود؛ برای آنکه تشخیص بهتر و درستتری نسبت به بیماری پرنده دلبندتان انجام دهید؛ مراحل زیر را انجام دهید:
- اجازه دهید مدتی از جابهجایی پرنده، استرس و خوراندن خوراکیهای متفاوت او گذشته باشد.
- برای تشخیص بهتر بیماری پرنده، فضله را در نخست صبح و روی یک کاغذ سفید، برای بررسی قرار دهید؛ این روش بهترین و راحتترین راه تشخیص بیماری پرنده است؛ اگر اطلا عات و تجربه کافی در این موضوع ندارید، حتماً با یک متخصص و مشاور پرنده در ارتباط باشید.
نکته درباره بیماری جوجه پرندگان: جوجههای پرنده به دلیل آب موجود در سرلاک، آب بیشتری در مدفوع خود دارند، ازاینرو به هیچ عنوان نمیتوان از فضله جوجه سرلاکی جهت تشخیص بیماری استفاده کرد.
نکته درباره بیماری جوجه پرندگان: به دلیل وجود برندهای گوناگون در سرلاکهای موجود در بازار ایران، قاعدتاً مدل و رنگ فضله متفاوت خواهد شد؛ به همین خاطر بهتر روش تشخیص بیماری جوجههای سرلاکی از راه آزمایشات تخصصی پزشکی است.
علائم رایج در سرماخوردگی پرندگان زینتی
بیماری سرماخوردگی به دلیل نشانههای آشکاری که در پرنده ایجاد خواهد شد، قابل تشخیص و درمان هست.
علائم سرماخوردگی پرندگان:
- عطسه
- اشک چشم
- خارش چشم
- آبریزش بینی
- بی حالی پرنده
- استخوانی شدن سینه
- نامرتب شدن پرها و بالها
- بیضی شدن حالت چشم
- تغییر بسیار در ظاهر پرنده
- فضله چسبیده به معده پرنده
- خالی شدن پرهای دور چشم
- زیاد شدن حجم ادرار در مدفوع پرنده
- گاها پرنده دچار استفراغ و تهوع میشود
تشخیص سرماخوردگی پرندگان
تشخیص دقیق سرماخوردگی در پرندگان نیاز به بررسی بالینی توسط دامپزشک دارد؛ متخصص میتواند با انجام آزمایشات لازم از جمله بررسی ترشحات بینی، چشم و در مواقع لزوم، انجام رادیوگرافی به تشخیص دقیق برسد؛ همچنین، بررسی تغذیه و شرایط نگهداری پرنده میتواند به شناسایی علت زمینهساز بیماری کمک کند.
روشهای درمان سرماخوردگی در طوطی سانان و عروس هلندی
درمان مناسب باید توسط دامپزشک تجویز شود، اما برخی از روشهای معمول درمانی و مراقبتی که میتواند به بهبود سریعتر پرندگان کمک میکند که شامل موارد زیر است:
- مراقبتهای دمایی: اطمینان از ثبات دمای محیط زندگی طوطی و ایجاد گرمای مناسب به جلوگیری از تشدید بیماری کمک میکند؛ بالابردن دما تا ۲۹ درجه در هنگام بیماری کمک زیادی به درمان و پایداری وضعیت بدن مینماید.
- داروها: استفاده از آنتیبیوتیکها و ضدالتهابها با تجویز دامپزشک برای درمان عفونتهای باکتریایی و تسکین التهاب مفید است؛ میزان دارو باید با نظر متخصص باشد و از مصرف خودسرانه دارو پرهیز نمایید.
- تغذیه مناسب: ارائه غذای مناسب و سرشار از ویتامینها و مواد معدنی به تقویت سیستم ایمنی کمک میکند؛ لازم هست که دارو متناسب با وضعیت پرنده انتخاب شود.
- افزایش رطوبت محیط: استفاده از دستگاههای بخور برای حفظ رطوبت محیط میتواند به کاهش علائم سرماخوردگی کمک میکند.
- استراحت کافی: فراهم کردن محیطی آرام و بدون تنش به همراه استراحت کافی، به بهبودی سریعتر پرنده کمک میکند.
پیشگیری از سرماخوردگی پرندگان
پیشگیری همواره بهتر از درمان است و میتواند خطر ابتلا به سرماخوردگی را بهطور چشمگیری کاهش دهد:
- از درمان خودسرانه اجتناب کنید؛ چون استفاده غیر اصولی از داروی مناسب نه تنها کمکی به بهبود پرنده نمیکند بلکه در دراز مدت باعث آسیب زدن به کبد پرنده میگردد.
- برای درمان بیماری سرماخوردگی عروس هلندی (طوطی) از پک درمان سرماخوردگی دکتر سپاس استفاده نمایید.
داروی سرماخوردگی پرندگان زینتی (پک درمان سرماخوردگی دکتر سپاس)
- شامل انواع ویتامین ها و آنتی بیوتیک متناسب با شرایط پرنده میباشد.
- داروهای پس از مصرف آنتی بیوتیک در پک قرار داده شدهاند تا مراحل درمان به طور کامل صورت بگیرد.
- مصرف آنتی بیوتیک به تنهایی برای درمان کافی نیست با مصرف آنتی بیوتیک پرندگان زینتی تنها نشانه های ظاهری بهبود مییابد چیزی که بسیار مهم هست دوران بعد از مصرف دارو هست که باید مورد توجه قرار بگیرد.
- شما با مصرف داروی سرماخوردگی پرندگان زینتی و پک مخصوص دکتر سپاس بیماری را کاملاً کنترل مینمایید و سلامتی کامل را به پرنده خود میدهید.
- این پک شامل ۴ دارو و یک بسته دان مخصوص میباشد که طبق دستور العمل مصرفی دکتر سپاس تا پایان درمان کامل بیماری مورد استفاده قرار میگیرد.
برای خرید پک درمان سرماخوردگی دکتر سپاس به لینک زیر مراجعه نمایید: